2018-03-13 11:43Pressmeddelande

Miljöförsvarare med livet som insats

null

Välkommen till ett lunchmöte om hur mänskliga rättigheter hotas när

gruvdrift expanderar i Ecuador och Colombia

När: Fredagen den 16 mars kl 12-13.30. Lunchmacka serveras från kl 11.30.

Plats: Forum Syd, Alsnögatan 7, Danvikstull (Det Vita huset). Buss från Slussen till Londonviadukten

Arrangörer: Forum Syd och Jordens Vänner

Colombia och Ecuador är några av de farligaste länderna i världen för miljöaktivister. Lokal- och ursprungsfolk som försvarar sina rättigheter när storskalig gruvdrift expanderar i deras områden hotas och attackeras. Ecuador satsar stort på gruvdrift och har viktiga reserver av guld och koppar utöver oljeutvinningen. Ursprungsfolk har protesterat när gruv- och oljekoncessioner skär igenom deras territorier och även hotar skyddsvärda naturområden. I Colombia mördades 37 personer som försvarade mark eller miljö under 2016, i de flesta fallen var paramilitära styrkor förövarna. Kampen om naturresurserna är hård när landet försöker locka till sig utländska företag och investeringar.

Alicia Ortiz är ledare för organisationen Altropico som arbetar med skydd av mänskliga rättigheter och naturområden i norra Ecuador och södra Colombia. Hoten mot miljöförsvarare i områdena eskalerar och Altropicos arbete har aldrig varit viktigare för att stötta redan marginaliserade grupper.

Laura Bonilla är Forum Syds Hub manager i Colombia. Forum Syd har bevakat effekter för lokal- och ursprungsfolk av kolgruvor. Forum Syd arbetar för att fredsavtalet ska uppfyllas och för att människors rätt till mark och försörjning ska säkerställas.

Alicia och Laura berättar om situationen i länderna. Vilka aktörer bär ansvaret? Vad kan vi göra för att vända den eskalerande trenden med hot mot MR- och miljöförsvarare? Hur kan vi stötta lokala grupper, småbrukare och ursprungsfolk som försvarar sina rättigheter?

Anmälan görs till karin.gregow@forumsyd.org, tel: 08-50637162. Mötet hålls på engelska.

Intervjuer med Alicia Ortiz och Laura Bonilla kan bokas hos Karin Gregow. För kontaktuppgifter, se ovan.

Forum Syd har omkring140 svenska medlemsorganisationer och ett stort antal samarbetsorganisationer och nätverk världen över. Vårt fokus är att stärka det civila samhället i arbetet med demokrati och mänskliga rättigheter. Vårt arbete ger kraft att förändra.


Om ForumCiv

Forum Syd har fler än 140 medlemsorganisationer och ett stort antal samarbetsorganisationer och nätverk världen över. Vårt fokus är att stärka det civila samhället i arbetet med demokrati och mänskliga rättigheter. Vårt arbete ger kraft att förändra.

Kontaktpersoner

Britt-Louise Andersson
Head of Advocacy and Communication
Britt-Louise Andersson
Linnéa Frändå
Communications Officer
Linnéa Frändå