2019-11-01 10:04Pressmeddelande

Fd farc-soldat berättar om fredsavtalet

Det historiska fredsavtalet mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan står på spel. Just nu riskerar Colombia att kastas tillbaka in i en förödande våldsspiral likt den vi såg under 1990-talet.

Julián Cortés fd Farc-soldat numera fredsaktivist och forskare kommer till Stockholm för att prata om hur fredsavtalet pågår i Colombia.

För trots ett nobels fredspris så lever ledare för civilsamhället i en utsatt position och bara under årets nio första månader har 155 människorättsförsvarare mördats. Det politiska våldet eskalerar och nära hälften av landets kommuner har drabbats av oroligheterna. 

Medan fredsavtalet fortfarande gäller så blir politiker allt mer högljudda om att riva upp det och vissa farc-kombattanter har valt att åter ta till vapen. Varför då?

Varmt välkommen att höra av dig för att träffa Julian Cortes som finns tillgänglig för intervju från 15 till 22 november.

Fredagen den 15/11 arrangerar Forum Syd tillsammans med Colombiagruppen, MR-fonden, FIAN och Framtidsjorden ett seminarium om hur fredsavtalet påverkas med fem experter från Colombia på plats. Läs mer här om seminariet. Biljetterna är slut men vi ordnar såklart plats om ni önskar att komma!

Kort om Julian

Julián Cortés är en före detta politisk fånge och medlem av FARC. Han är för närvarande samordnare för utbildningskommittén och styrelseledamot i de tidigare FARC Cooperative Social Economies of the Common (ECOMUN). Han är utbildad som maskiningenjör och landsbygdsutveckling.

Han tar för närvarande en doktorsexamen på holländska Wageningen University & Research inom samhällsvetenskap med fokus på kooperativ, avväpningsprocesser och integrering av fd stridande.

För intervju eller mer information kontakta policyrådgivare Anna Blücher på Anna.blucher@forumsyd.org eller 08-50637131.Om ForumCiv

Forum Syd är en partipolitiskt och religiöst obunden biståndsorganisation och är Sveriges största plattform för civilsamhället. Vi försvarar människors rättigheter och möjliggör ett starkt folkligt deltagande världen över.