2018-09-19 09:12Pressmeddelande

Bokmässan: Artivism, a new front for Human Rights

null

25-30 september besöker aktivisten och spoken word-artisten Ken ”Mufasa” Kibet Göteborg för att uppträda och prata om den politiska situationen i Kenya under Bokmässan.

Sedan valet hösten 2017 har Kenya upplevt ett hårdare klimat där hoten från regimen ökar för de som höjer sina röster i protest. I en tuff tid för aktivister, journalister och demokratiförsvarare lyckas Mufasa navigera i ett svårt landskap. Med fingertoppskänsla lyfter Mufasa svåra frågor i en tid när pressfriheten och organiseringsrätten hotas och inskränks allt oftare.

Mufasa har blivit ett känt namn som vuxit från undergroundscenerna i Nairobi till TV-uppträdanden genom att sätta ord på vad många kenyaner känner men inte vågar uttrycka.

Som medgrundare till organisation Creative Spills arbetar han aktivt med den växande rörelsen av aktivister som genom konst och musik kräver ett slut på diskriminering, orättvisor och att kvinnors rättigheter stärks. ”Artivism” har snabbt vuxit som en drivkraft för demokratisering och ett sätt att arbeta kreativt runt restriktiva lagar i landet.

Mufasa uppträder på scenen Globala Torget torsdag, lördag och söndag mellan 15:00-15:20.

På fredagen, 28/9, 15:00-15:20 kommer Mufasa och fotografen Paul Hansen att diskutera vilken roll media och konst spelar för att belysa och uppmärksamma politiska och sociala problem i en tid då tryckfriheten och organisationsfriheten minskar i världen.

Mufasa finns tillgänglig för intervju 26-30 september i Göteborg. För intervju eller frågor kontakta Maurits Otterloo på maurits.otterloo@forumsyd.org eller 0700-432648.
Forum Syd har omkring 140 svenska medlemsorganisationer och ett stort antal samarbetsorganisationer och nätverk världen över. Vårt fokus är att stärka det civila samhället i arbetet med demokrati och mänskliga rättigheter. Vårt arbete ger kraft att förändra.


Om ForumCiv

Forum Syd har fler än 140 medlemsorganisationer och ett stort antal samarbetsorganisationer och nätverk världen över. Vårt fokus är att stärka det civila samhället i arbetet med demokrati och mänskliga rättigheter. Vårt arbete ger kraft att förändra.

Kontaktpersoner

Britt-Louise Andersson
Head of Advocacy and Communication
Britt-Louise Andersson
Linnéa Frändå
Communications Officer
Linnéa Frändå