2017-11-27 15:03Pressmeddelande

Besök från Colombia om det ökande hotet mot MR-försvarare – Tumaco ett år efter fredsavtalet

null

Ett år efter att fredsavtalet skrevs under i Colombia ser vi nu en våldsvåg mot lokala aktivister, sociala ledare och människorättsförsvarare i landet. Särskilt utsatta är de grupper som försvarar sina rättigheter i relation till gruvdrift, mark och miljö. Afro-colombianer är en av de folkgrupper som har drabbats hårdast av grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och utsatts för attacker, mord, tvångsförflyttningar, utpressning och sexuellt våld. Kuststaden Tumaco i södra delen av landet är ett exempel på ett område där säkerhetsläget förvärrats på grund av att kriminella och paramilitära grupper tar över områden som Farc-gerillan lämnade i samband med fredsavtalet. I många fall handlar våldet om att få kontroll över narkotikahandeln. Enligt colombiansk media har 50 personer dödats i Tumaco de senaste fyra månaderna.

Luis Armando Ortiz, från organisationen Proceso de Comunidades Negras, stödjer afro-colombianer i Tumaco i deras kamp mot närvaron av paramilitära styrkor, kokaodlingar och droghandel, oljepalmsplantager som inkräktar på böndernas mark och guldgruvor som skapar konflikter med lokalbefolkningen. Luis Armando Ortiz är nu i Stockholm för att berätta om den oroande säkerhetssituationen i Tumaco och hur detta hotar en långsiktig fred i Colombia.

Onsdagen den 29 november kl. 9-10.30 bjuder Forum Syd, Kristna Fredsrörelsen och Colombiagruppen in till frukostmöte med Luis Armando Ortiz. Efter mötet finns det möjlighet att intervjua Luis.

Plats: Hilton Slussen, Guldgränd 8, Stockholm. Frukost serveras från kl. 8.30

För anmälan och bokning av intervju med Luis Armando Ortiz, kontakta Karin Gregow, Forum Syd på tel: 08-50637162, eller karin.gregow@forumsyd.org.

För frågor, kontakta även Sandra Eriksson, Kristna Freds, 073-7338702, sandra.eriksson@krf.se

Claudia Polo, Colombiagruppen, tel: 070-5595342, claudia.polo@humanrights.se

Mötet är en del av kampanjen Peace and Life, som drivs av ett stort antal organisationer från civilsamhället för att få till en varaktig fred i Colombia.

Arrangörer: Forum Syd, Kristna Fredsrörelsen och Colombiagruppen.


Forum Syd har omkring140 svenska medlemsorganisationer och ett stort antal samarbetsorganisationer och nätverk världen över. Vårt fokus är att stärka det civila samhället i arbetet med demokrati och mänskliga rättigheter. Vårt arbete ger kraft att förändra.


Om ForumCiv

Forum Syd har fler än 140 medlemsorganisationer och ett stort antal samarbetsorganisationer och nätverk världen över. Vårt fokus är att stärka det civila samhället i arbetet med demokrati och mänskliga rättigheter. Vårt arbete ger kraft att förändra.

Kontaktpersoner

Britt-Louise Andersson
Head of Advocacy and Communication
Britt-Louise Andersson
Linnéa Frändå
Communications Officer
Linnéa Frändå