2010-06-09 15:36Nyheter

EU måste agera mot straffrihet i Guatemala

EU måste agera mot straffrihet i Guatemala

 Kampen mot den extremt höga brottsligheten i Guatemala har drabbats av bakslag. Chefen för FN-kommissionen CIGIC, Carlos Castresana, har avgått i protest mot att regeringen och den nyvalde riksåklagaren motarbetar kommissionens arbete.

 I Guatemala är det idag nästan riskfritt att bryta mot lagen. Straffriheten ligger på 98 procent,vilket innebär att det inte utdöms några straff heller för grova brott som exempelvis mord,misshandel, trafficking och narkotikabrott. CIFCA-nätverket, där Forum Syd ingår, har skrivit till EU:s utrikesminister Catherine Ashton och det spanska ordförandeskapet om att EU nu måste agera för att sätta press på Guatemalas regering att prioriera arbetet mot brottsligheten. Även UNHCR har varnat för utvecklingen i landet.

 Carlos Castresanas har tidigare varit kritisk till turerna kring utnämningen av riksåklagaren Conrado Reyes och varit öppen med att han anser att det är helt klart bindningar mellan den nye riksåklagaren och den organiserade brottsligheten. 

Läs CIFCAS brev i bifogad fil

Läs Sidas artikel från ett seminarium i Sverige nyligen med Carlos Castresana här

 (Cifca - ett nätverk av organisationer i Centralamerika, Mexico och Europa. Forum Syd ingår i CIFCA)


Om ForumCiv

Forum Syd har fler än 140 medlemsorganisationer och ett stort antal samarbetsorganisationer och nätverk världen över. Vårt fokus är att stärka det civila samhället i arbetet med demokrati och mänskliga rättigheter. Vårt arbete ger kraft att förändra.

Kontaktpersoner

Britt-Louise Andersson
Head of Advocacy and Communication
Britt-Louise Andersson
Linnéa Frändå
Communications Officer
Linnéa Frändå