2011-01-20 15:22Nyheter

55 vitryska organisationer ställer krav på Carl Bildt

Nu måste EU:s regeringar samlat ta krafttag för att förmå den vitryska regimen att upphöra med brotten mot mänskliga rättighetersom pågår i landet. Det är huvudbudskapet i den apell som 55 belarusiska/vitryska organisationer i det civila samhället står bakom. Idag kunde Forum Syd överlämna appellen till utrikesminister Carl Bildt vid ett möte på UD om gällande situationen i Vitryssland, då också biståndsministern Gunilla Carlsson deltog.

Alla tänkbara diplomatiska ansträngningar måste nu göras från EU:s sida för att få stopp på de illegala och omoraliska förföljelserna mot de som deltog vid demostrationerna efter valet. EU måste också suspendera  Vitryssland från att delta i olika EU-samarbeten tex inom det östliga partnerskapet. De civila organisationerna kräver också att en obereonde internationell granskningskommission tillsätts för att grundligt utreda vad som hände 19-20 december 2010. 

Läs hela appellen i pdf(eng)

Detta hände den 19 december 2010- filmen är 11 min

Forum Syd blogg efter valet här och här

Forum Syd har arbetat i Belarus/Vitryssland sedan 1998. Läs mer om vårt arbete.

Kontaktperson: Magnus Björk


Om ForumCiv

Forum Syd har fler än 140 medlemsorganisationer och ett stort antal samarbetsorganisationer och nätverk världen över. Vårt fokus är att stärka det civila samhället i arbetet med demokrati och mänskliga rättigheter. Vårt arbete ger kraft att förändra.

Kontaktpersoner

Britt-Louise Andersson
Head of Advocacy and Communication
Britt-Louise Andersson
Linnéa Frändå
Communications Officer
Linnéa Frändå